Min bästis kajhunken har också fått en ADHD diagnos och börjat äta Ritalin och det är då märkligt hur detta piller formar oss till nya människor. Nya förståndiga människor. Han har alltid haft en ganska charmig förmåga att fucka upp – fucka upp och gå vidare. Den här gången har han fuckat upp och stannat kvar och för första gången fattat vad han ställt till med. Inte bara just denna gång utan under ett helt liv.
Den är lagom lättsam, denna insikt.
Jag har fuckat upp på andra sätt, som häromdagen, då jag var så utmattad att jag bara inte orkade ta mig ut med hundarna och låta dem kissa. Jag orkade knappt andas. Så vad gör jag då? Jo, då får jag den lysande idéen att befria en pälsräv och tämja den och ge den ett fantastiskt liv. Klart jag ska ta hand om en vit räv, jag som är en vit rävängel på nätterna, klart jag ska befria en pälsräv, nu när jag inte kan rädda lodjur eller vargar så ska jag i alla fall rädda en räv, det är ju en fantastisk plan!!!!
Självklar på alla sätt, logisk och godhjärtad och rolig.
Så jag börjar googla tama rävar och pälsfarmer och planera det hela, allt medan min hund Lukas står och flämtar med huvudet i mitt knä, “snälla, jag kissar på mig, snälla vi måste gå ut, snälla kom nu. NUNUNU!!!!”


Och det är här det där lilla pillret måste ha plöjt nya banor i det träsk som ska föreställa min hjärna. För plötsligt inser jag att jag nog borde gå ut med hundarna istället, och ta hand om det jag redan har. Inte fly mitt ansvar genom att sno en traumatiserad räv och försöka tämja den. Herregud, jag bor inte ens på landet längre, utan mitt i stan. Och jag orkar knappt ta hand om mig själv just nu. Vad tänkte jag på?

Det är ADHD, ADHD under behandlig, i ett nötskal. Kajhunken beskrev hur det känns så här; Det är som om man levt i ett mörkt hus och nån plötsligt tänder lampan. Man hade bildat sig en uppfattning om hur allt såg ut – men allt är helt annorlunda.

Allt är helt annorlunda.

Summa summarum – det blir ingen räv. Inte idag, i alla fall.