Det talas ofta om hur kvinnor fastnar i deltidsfällor och hur alla ska ha rätt till ett heltidsarbete. Ofta ur ett feministiskt perspektiv. Jag är feminist, men varenda gång jag hör nåt sånt ryser jag.
Nu senast i Anna Laestadius Larssons annars behövliga blogg.
Vad har någon för rätt att veta hur jag vill arbeta? Vad har någon för rätt att säga att alla vill arbeta heltid?
Jag har absolut inte velat arbeta heltid stora delar av livet. Hellre lite mindre pengar, hellre köpa kläder på Myrorna, plocka möbler ur containrar, hellre köpa mat som säljs för halva priset enär datumet går ut i morgon, hellre hugga ved och spara pengar där det går än jobba heltid. Jag har velat vara med mina barn, jag njöt av varenda sekund av mitt deltidsarbete när de växte upp. Om jag skulle starta en politisk rörelse skulle den kämpa för att ge alla rätten till deltid. Det skulle få in fler i arbetslivet och låta dem som jobbar halvt ihjäl sig ha ett liv vid sidan om pengajakten.

Hur mycket av det vi köper behöver vi? Hur mycket mat slänger vi? Hur mycket lägger vi på cigarretter, chips, godis och annat som är direkt skadligt? Hur mycket av våra 40 timmar i veckan orkar vi arbeta – egentligen? Hur effektiva är vi? Jag tror alla skulle vinna på att vi arbetade färre timmar … Även arbetsgivaren.