I morgon ska jag till Radiumhemmet på koll. Och redan innan jul, när kallelsen damp ner, började jag inbilla mig att jag fått återfall. Det molar i magen, ett födelsemärke dök upp och bosatte sig på hakan i fredags, från ett ögonblick till nästa, säkert malignt, och har jag inte en knöl i bröstet också? Eller armhålan? Vågar inte känna efter. Är jag inte väldigt trött, är det inte lite svårt att andas och hugger det inte lite i levern, kanske?

Jag vågar inte skriva på avtalet för de nya 20 avsnitten för Det Okända heller, inte innan jag vet. Tänk om jag inte kan uppfylla det jag åtagit mig? Borde jag rensa ut trasiga strumpbyxor redan nu kanske? Städa städskåpet? Så barnen slipper? Varför har jag inga försäkringar!?!? Hur ska jag få ihop det ekonomiskt om jag blir sjuk igen? Vem ska ta hand om hundarna? Och katten? Och skeppet? Och ladan? Och Det Okända?
Hur ser överlevnadsstatistiken ut för återfall? Ge mig procenten, jag vill veta. Googlar och googlar, men inför den yviga metastasbuketten finns inga siffror. Så klart.

Inför varje återbesök kommer tankarna tillbaka. Den som en gång haft cancer är väl som en nykter alkoholist. Man är alkis även när man inte dricker. Man har cancer även när tumörerna lyser med sin frånvaro. Man är märkt.