Det hände något konstigt nyss.

Vanligtvis när jag äter så går det fort. Väldigt fort. Nästa tugga står på tur redan innan den första är svald. Hänger som en drönarspion på gaffeln framför munnen och smiter in i samma sekund som föregångaren pressar ner i svalget. Eller lite innan, tror de kan skaka hand med varandra nånstans i munhålan, tuggorna.

Ofta går det så fort att det blir en klump i halsen, som sätter sig på tvären, fastnar och gör riktigt ont. Sen kan man känna den hela vägen ner till magsäcken, som nån sorts förlossning med ett vattenskallebarn kanske. Fast i matform, då. Om ni fattar. Det kan ta hur lång tid som helst, och man kan inte göra något annat än att vänta och lida.

Jävla skitjobbigt, faktiskt. Hela matgrejen.

Och sen har man ätit upp och alla andra har knappt tagit upp gaffeln och så får man sitta där och skyffla runt ingentinget på tallriken i evigheter och försöka vara vuxen och ha tålamod.

Jag fattar inte grejen med att äta, skulle gärna byta ut måltiderna mot ett piller, så man slapp. Och då har vi inte ens gått in på själva matlagningen. Gahhh – vilken pärs! “Du måste ju smälta smöret innan du lägger i laxen!” Eh – varför då? Som om det blev nån skillnad, liksom. Men för resten av världen blir det skillnad, har jag förstått. Att laga mat för mig är som att måla tavlor för en blind.

Det kan ju ha att göra med att jag är utan luktsinne och det inte händer något när jag äter, annat än att det ska ner, helst utan att göra ont, brännas, vara giftigt eller nåt annat olämpligt. Men ner ska det och mätta monstret i magen som måste ha, var fjärde timme, typ. Fyra timmar går fort, det är bara dags att handla, laga mat, äta eller diska hela tiden. Terror är vad det är.

Men idag. Nyss, när jag åt lunch, så plötsligt exploderade det i munnen. Av smaksensationer. Jag åt jordgubbar, smultron och grädde. Och – alltså – wow! Det smakade! Det smakade först på ett sätt, eller tre, eller ännu fler. Och sen på andra sätt, när det blandades och sen var det en eftersmak och jag har aldrig varit med om maken. Eller smaken, då.

Så himla konstigt att jag blir både arg och ledsen och förundrad. Är det så här det är för alla andra? En massa sensationer i munnen? Och kommer jag uppleva det igen, eller var det bara en dörr som av nån märklig anledning öppnades för att sedan stängas? Ingen aning, men det smakar fortfarande och jag vill en ens dricka av det kaffe jag har framför datorn. Jordgubbar, smultron och grädde. Nu vet jag.


Ps – Malen på bilden har inget med saken att göra – det var enda bilden på jordgubbar jag hade i datorn … Dom som smakade så gott har jag ju redan ätit upp.