Jag brukar fundera på vad det är som gör oss till människor. Vad som skiljer oss från andra varelser? Många saker, så klart. En av den vår totala brist på logik. Som i djurfrågan. Vi upprörs om nån äter hund och tuggar i oss grisar. Vi lyfter fågelungar till boet och skjuter älg. Vi torterar och vårdar. Krigar och räddar. Men det var inte det jag tänkte skriva om. Det var vår längtan efter att bevara och visa det vackra.

Om en elefant ser en soluppgång – njuter den av skönheten? Kan en björn fastna i vindens lek genom löven? En fisk förundras över ljusets spel genom vattnet?

Vi har målat och ristat sen urminnes tider. Och nu fotograferar vi så mycket att det ofta är det första vi tänker på. Upp med kameran, dela bilden. Vi ser det vackra och vi vill visa det för andra. Hela tiden. Är det kanske vår uppgift? I den mån vi har någon? För tanken på allt vackert som ingen ser gör ont. Vad är det för vits med skapelsens enorma rikedom och skönhet om ingen känner den? Det tycks som ett sånt fruktansvärt slöseri.


Och det vackra är inte alltid uppenbart. Alba har börjat fotografera igen. Hon ser det vackra i det mest blygsamma. Trasiga. Hemlighetsfulla. Här är två pinnar i en bäck. Hon gör dem vackra. Hon skapar skönhet där ingen annan ser den – och visar den för oss. Det är mänskligt. Det en del av det vackra med oss. Och just nu vill jag se det vackra med oss. Nu, när världen återigen plågas av människans ondska, hungrar jag efter det som är bra med oss.

Alba har äntligen gjort en hemsida alba.giertz.com, om ni vill se mer av hennes konst. Om ni vill se mer av det som vi gör vackert.